Körkortet ger frihet

Känslan att kunna ta sig dit man vill när man vill. Inte vänta på bussen eller någon som kan skjutsa. Ta första steget till friheten och boka körkortsutbildning. Bli den som skjutsar andra.

Det finns några saker man måste göra innan man kan börja sin utbildning;

  • Man måste ha fyllt 16 år.
  • Skaffat körkortstillstånd hos Transportstyrelsen.
  • Har man tänkt övningsköra privat med en förälder eller någon annan vuxen behöver denna genomgå en handledarutbildning.
  • Leta upp en bra körkortsutbildning där man bor.

Vad ingår i en körkortsutbildning

Man går på en trafikskola tillsammans med andra som också ska ta körkort. Läromaterialet som man får köpa studerar man tillsammans och sedan gör man ett kunskapsprov. Allt för att läraren ska se att man förstått.

Den praktiska delen är själva bilkörningen som man kan göra på trafikskolan och/eller med en handledare utanför kursen. Två riskkurser ingår varav den ena handlar om bland annat alkohol och droger och den andra om halka. De är både teoretiska och praktiska.

Körkortsutbildningen sista utmaning.

När teorilektionerna och proven klarats av är det så äntligen dags. Då kommer man tillsammans med läraren överens om och bokar ett datum för slutprovet. För att kunna göra det sista testet som är att “köra upp” måste man ha klarat teorin. Dessutom måste man ha fyllt 18 år. Först då kan det åtråvärda körkortet äntligen hamna i den nyutexaminerade förarens hand. Då infinner sig äntligen den nya friheten och man kan glida fram på ändlösa vägar mot nya mål.