Hundfoder för en frisk och pigg hund

Det är viktigt att satsa på ett riktigt bra hundfoder som passar för hunden och som gör att hunden håller sig frisk och pigg under ett långt och bra liv.

För de flesta hundar är det lockande att äta snacks av olika slag eller rester från människornas måltider. Men hundar är inte människor och maten som du äter kan till och med vara farlig för hunden. Som om maten är saltad, kryddig eller om maten innehåller beståndsdelar som till och med kan vara livsfarliga för hunden.

Det är därför viktigt att du som hundägare vet vad din hund kan äta och att hunden dessutom har ett hundfoder som gör att den får en stabil och trygg grund att stå på. Något som är viktigt för hundar med känsliga magar, men även för alla andra hundar. Annars kan även hundar med starka magar må dåligt eller falla i sitt mående eller kondition. 

Rätt hundfoder genom livet

Inom hundfoder finns det en stor mängd olika märken som alla gör flera olika typer av foder. Det kan vara hundfoder som är för valpar, vuxna hundar, seniorer, aktiva hundar och hundar med känslig mage eller olika allergier. 

Det är därför mycket viktigt att tänka på att du inte kan använda ett och samma foder genom hela hundens liv, även om hunden verkar må bra av det. Däremot kan du ofta använda dig av samma märke på hundfoder. Om det är ett foder som har den sammansättning som din hund behöver för att må bra. 

Hur vet du att du har rätt hundfoder?

Om du har haft din hund sedan den var valp, och hunden har mått bra och varit aktiv, så kan det vara lätt att märka ifall hunden inte mår bra av ett foder. Du kan se det på hundens allmänna mående, som om hunden plötsligt blir trött eller hängig. Men även på konditionen på hundens päls. 

Samtidigt så kan alla dessa tecken vara något som istället beror på att din hund börjar bli senior, och att den precis som oss människor får ålderstecken. Vill du vara mer säker så är det klokt att fråga veterinären vid den årliga vaccinationen. Då får du ett betyg på hur din hunds kondition egentligen är.

Var hundfoder går att köpa

Idag går det att köpa hundfoder från Rusta och även från en hel del andra butiker och kedjor. Det kan vara foder som butikerna själva har tagit fram eller foder som de helt enkelt väljer att saluföra på sina butikshyllor, så att du kan hitta samma märke i flera olika butiker. 

När du ska köpa ett foder är det därför viktigt att det är fodret som du väljer och att du inte bara köper det som finns på hyllan i din favoritbutik. Billigare märken kan vara bra och passa för din hund. Men det kan även vara så att du skapar fel förutsättningar för din hund ifall fodret inte innehåller det som din hund behöver för att vara pigg, frisk och glad.